Mer om plisségardiner - Rollodin

+46 (0)40 93 57 55
  • Gratis materialprover
  • Måttanpassning efter behov
  • Egenutvecklade komponenter

ALLMÄNT BREDD & HÖJD

Standardstorlekar: Vårt koncept är att erbjuda ett brett sortiment plisségardiner av standardstorlekar men med möjlighet att anpassa bredden och höjden om så önskas. Plisségardinen är så bred som anges i breddalternativen och tyget går ända ut på produkten. Dvs tyget kommer att täcka den bredden du väljer. Standardstorlekarna börjar på bredd 50 cm och fortsätter var femte cm upp till 190 cm. Maxbredden för en plissé av handtagsmodell är 120 cm.

Höjd: Plisséerna tillverkas för den höjd som anges, och kan maximalt släppas ner den höjden, men kan självklart stannas på önskad höjd ovanför detta. Max höjd är 250 cm.

Måttanpassning av bredden och höjden: Skulle inget av våra standardmått passa just ditt fönster kan du måttanpassa bredden för endast 25 kr och höjden för 45 kr extra. Läs mer om hur du beställer måttanpassat under våra mätråd.

 

TYGEGENSKAPER

Mörkläggande isolerande tyger i cellväv:
Dessa är 100% mörkläggande ett tunnt lager aluminium på insidan. Eftersom tyget till mörkläggande plissegardiner är lika brett som produkten blir det inga glipor i sidorna. Baksidan är vit för bästa reflektion av värme. Det spelar alltså ingen roll vilken färg man väljer alla har samma mörkläggande egenskap.

Cellväven verkar isolerande både mot värme och kyla och har dessutom inga synliga hål för linorna, vilka ligger dolda mellan de två vävarna. För dig som vill ha så mörkt i rummet som möjligt, tex i sovrummet.

ljusgra_morklaggande-500x32

Insynsskyddande tyger cellväv och plisserad väv:
Dessa tyger skyddar mot insyn och solens blekande strålar. Du kan välja mellan cellväv och enkel plisserad väv, se bild.

cell_plisserad_insyns-500x3

Beroende på nyans släpper insynsskyddade plissegardiner in mer eller mindre ljus i rummet. Cellväven är vit på baksidan och verkar isolerande mot både värme och kyla. Cellväven har dessutom inga synliga hål för linorna, vilka ligger dolda mellan de två vävarna. Den traditonellt plisserade väven kan också verka värmeavvisande till viss del om man drar ner plissén i tid så att rummet inte hinner värmas upp. 

Transparenta tyger:
Denna kategori innehåller tyger som är mer eller mindre transparenta och som du kan se igenom. Transparenta plissegardiner skyddar mot direkt solljus men ger inte ett fullgott insynsskydd. För dig som vill ha in mycket ljus i rummet och behålla utsikten. Passar också bra i kontorsmiljö då de tar bort solreflexer i skärm / tv.

transparent_500x291

Solljus som träffar den textila ytan kan delas upp i tre delar som tillsammans utgör 100% av det inkommande ljuset. 

- Reflektion: en del av ljuset kommer att reflekteras när den träffar tyget.
- Transmission: en del av ljuset kommer att passera genom textilen. 
   Detta är den del av ljuset som kommer in i rummet. 
- Absorption: resten av ljuset kommer att absorberas av tyget.

Under respektive tyg hittar du siffror på hur många % av det synliga ljuset som reflekteras, passerar igenom och som absorberas av just det tyget. Du hittar även värdet på tygets ljus/färgäkthet. 

-Ljus/Färgäkthet:  är den grad i vilken ett färgämne motstår blekning på grund av ljusexponering. Olika färgämnen har olika grader av resistens mot blekning av ljus. Skalan går från 1-8, ju högre siffra desto bättre beständighet uppnås.

Vi rekommenderar våra kunder att beställa kostnadsfria tygprov för att se ljusgenomsläpplighet och nyans i verkligheten innan beställning. Välj tyg efter behov och få ett dekorativt solskydd som passar just dig!

PLISSÈ MODELLER

Våra plisségardiner kan fås i två olika utföranden, vilka skiljer sig åt ur betjäningssynpunkt.

Standardutförande är att du betjänar din plisségardin med lina. Du drar din plisse upp och ner med hjälp av en lina, ungefär på samma sätt som man hanterar en persienn.

Linlås: plisségardinen har en fast överlist upptill och dras enkelt upp och ner med en lina på vänster sida. 

linlas_nytt

Linan sitter i standardutförande på vänster sida, men kan fås till höger med om så önskas. Ange detta i meddelandefältet sist i kassan i såfall. Det är viktigt att linan går fritt i linlåset för minsta möjliga slitage. En fördel men linlåsmodellen är att man alltid kommer åt att betjäna sin plissè, även på höga höjder.

Linan är försedd med en kula i borstad aluminium (stopp) och en vit plastklocka längst ner. Linan hänger ner till hälften av plisséns totala höjd. 

linknap

Det medföljer 2 st barnsäkra linknapar till varje plisségardin. Snurra upp linan på dessa så att inte småbarn kan nå den.

Handtag: kan dras uppifrån och ner, samt nerifrån och upp med hjälp av handtag, för bästa flexibilitet. 

pistagecell_insynsskyddande500x320

Den andra modellen kallas för Handtags modell, och är en smidig lösning för dig som vill ha ett mer flexibelt solskydd. Här betjänar man plissén genom att greppa handtag som sitter på över och underlisten direkt för att justera in den önskade höjden på över- respektive underlisten.

Den stora fördelen med en plissé av handtagsmodell är, att man kan släppa ner den uppifrån, så att man får insynsskydd /solskydd på exempelvis den nedre delen av ett fönster och samtidigt släppa in ljus ovanifrån 

Detta utförande hittar du längst ner som ett valbart tillägg +200:- Maxbredden för en plissé av handtagsmodell är 120 cm.

 

MATERIAL

Alla våra plissétyger är tillverkade i polyester. Samtliga tyger är avsedda för solskyddande ändamål och tillverkade med största omsorg om miljön. Vi använder oss av välkända tygleverantörer som Almedahls och Coulisse / Linesch.  

Våra plissévävar är 20 mm breda / djupa och cellvävarna 25 mm.

plisseprover_500x320

Konstruktionen består av över- och underlister i vitlackerat aluminium. Linorna färganpassas till väven inom vissa gränser. Beslag och övriga detaljer är vita.