Mätråd - Rollodin

+46 (0)40 93 57 55
  • Gratis materialprover
  • Måttanpassning efter behov
  • Egenutvecklade komponenter

MONTERA INUTI NISCH ELLER UTANPÅ FÖNSTERÖPPNINGEN?

Det första du ska ta ställning till är om du ska montera din plissé inne i en nisch / fönstersmyg med fast mått eller utanpå fönsteröppningen, direkt på väggen/fodret. Är ditt fönster i PVC rekommenderar vi inte att du monterar på fönsterkarmen.

Bredden som anges är plisségardinens maximala bredd och tyget är lika brett, dvs går hela vägen ut. 

Utanpå fönsteröppningen:  Väljer du att montera på väggen utanpå fönsteröppningen ser det oftast trevligare ut om plissén överlappar fönsteröppningen med ca 5 cm på varje sida. Vid detta monteringssätt är det oftast INTE nödvändigt att måttanpassa din plisségardin utan du kan välja närmaste standardstorlek.

linlas_fonsteroppning

Vid montering på fönsterkarm/foder utanför fönsterglaset, finns det oftast ett handtag att ta hänsyn till. Vi rekommenderar att plissén överlappar fönsterglaset med ca 2 - 3 cm på både bredd och höjd, beroende på hur mycket plats det finns runt fönsterrutan.

handtag_utanpakarm

Inuti nisch:  Ska du montera så nära rutan som möjligt inuti karmen i nisch med fast mått, rekommenderar vi att du drar av 4 mm från nischens totala breddmått för att få fram bredden. Mät på flera ställen i nischen och utgå alltid från det smalaste måttet.

plisségardin röd, röd gardin, Rollodin 

Nischmått - 4 mm. Karmens djup måste vara minst 25 mm.

När du kommit fram till vilken bredd du ska beställa kan du enkelt se i prislistan om du kan välja en standardbredd eller om du måste måttanpassa din plisségardin.

 

ATT BESTÄLLA MÅTTANPASSAD BREDD SAMT HÖJD

Plisségardiner kan med fördel monteras överlappad fönsteröppningen och då kan en av våra många standardstorlekar vara lösningen. Vill du montera plissén inuti fönsterkarm / nisch kan det hända att du behöver måttanpassa både bredd och höjd.

Mät det stumma måttet mellan karmarna / nischväggarna både upptill och nertill. Dra av 4 mm (alltid på det smalaste måttet) för att få fram tillverkningsmåttet.

Beställ närmast större breddstorlek och bocka för rutan "Ja, jag vill anpassa bredden". Ange det önskade måttet med högst en decimal i rutan, och fyll i antal plisséer.

Ska du montera din plisségardin utanpå fönsteröppningen behöver du oftast inte måttanpssa höjden, då vi har ett brett antal standardstorlekar att välja mellan.

Önskar du ändå måttanpassa plisségardinen på höjden ska du beställa närmast större höjdmått och sedan ange önskad höjd i hela decimaler.

Det är ingen bytesrätt på måttbeställda produkter då de är tillverkade speciellt efter dina önskemål. Det är därför viktigt att du följer våra rekommendationer. Läs mätråden, beställ gratis tygprover och ta kontakt med vår supertrevliga kundtjänst :)

ATT MONTERA LINLÅSMODELL

Fästena som medföljer kan monteras både i tak och mot vägg. 

beslag_tak_vagg

klick_beslag

Plisségardinen klickas sedan enkelt i beslagen.

matt_nytt_cordlock

Montera fästena ca 5 cm in från varje sida om plissén.

Demontering görs lättast med hjälp av en skruvmejsel som förs in på baksidan mellan fäste och list. Pressa mejseln uppåt tills listen släpper från fästena.

 

ATT MONTERA HANDTAGSMODELL

Mät först ut var du ska skruva fast linfästena.

matt_handtag
Ska du montera inuti karmen bör denna vara minst 25 mm djup.

25mm
Montera plisségardinen så att de två linfästena med längre lina sitter nederst, så att du kan justera linans spänning vid behov.
linfaste 
Spänn linorna genom att knyta knuten längre upp på linan, för att lossa spänningen knyt knuten längre ner på linan. Justera knuten tills spänningen känns rätt. Klipp sedan av linan efter knuten.vinkel

Vid montering på fönsterkarmen / mot vägg kan du beställa till ett vinkel set under våra tillbehör.