+46 (0)40 93 57 55
  • Gratis materialprover
  • Måttanpassning efter behov
  • Egenutvecklade komponenter

OM PLISSÈGARDINER

Våra plisségardiner finns i tre olika modeller:
- Modell linlås
- Modell handtag, top-down
- Elektrisk

Dessa skiljer sig åt främst funktionsmässigt och ur betjäningssynpunkt, men även i storlekssortiment samt monteringsätt.


VILKEN PLISSÈ MODELL SKA JAG VÄLJA?

- Linlås: Denna modell påminner om en vanlig persienn fast med veckat tyg istället för lameller. Plisségardinen har en fast, vitmålad aluminiumprofil upptill och betjänas enkelt upp och ner med en barnsäker lina till vänster eller höger.

Frihängande plisségardin med linlås

Linans nerhäng beror på plisséns höjd. En fördel med linlåsmodellen är att man kommer åt att betjäna denna även på höga höjder. Monteras med beslag upptill, antingen i tak eller mot vägg.

Vita standardbeslag med skruvar ingår. Du kan välja andra beslag som tillval.
Profilen är 23mm djup och du måste kunna sätta en skruv minst 12mm från glaset vid montering i glaslist.

plissebredder-linlasmodell

 

- Handtag: Denna modell kallas även för top-down, då den kan dras uppifrån och ner, samt nerifrån och upp med hjälp av handtag. 

Up and down plissé med handtag

En stor fördel med handtagsmodellen är, att man kan ställa tyget så att man får insyn- sol- skydd på den nedre delen av fönstret men samtidigt släppa in ljus ovanifrån. Plisséns profiler hålls uppe av spända linor i vardera sida, och monteras i fönstrets 4 hörnor.

Profilen är 25mm djup och du måste kunna sätta en skruv minst 13mm från glaset vid montering i glaslist med standardbeslag.

plissebredder-handtagsmodell

 

Elektrisk: Denna modell görs med vår större cellväv, 45 mm djup. Du kan välja mellan två olika batterimotorer: batterimotor Bluetooth eller Eve MotionBlinds med Apple HomeKit-teknologi. 

Profilen är 59 mm djup och du måste kunna sätta en skruv minst 30 mm från glaset vid montering i glaslist.

plissebredder-motor

 

 

ALLMÄNT BREDD OCH HÖJD

I prislistorna för de båda modellerna ser du ett prisraster. Bredden som anges är plisségardinens totala bredd, och tyget täcker hela bredden på produkten. Höjden som avses är produktens totala höjd inkl. beslag. Alla våra plisséer är beställningsvaror och tillverkas efter mått, så du kan givetvis måttbeställa både höjd och bredd.

 

VILKEN BREDD SKA JAG VÄLJA?

Det första du ska ta ställning till är var du vill och kan montera din plisségardin. Inuti en nisch - fönstersmyg med fast mått, eller utanpå fönsteröppningen direkt på fodret eller mot vägg. Kontrollera om fönstret är öppningsbart och åt vilket håll det öppnas.

Utanpå fönsteröppningen:
Väljer du att montera utanpå fönstret, på väggen rekommenderar vi att plissén överlappar fönsteröppningen med ca 5 cm på varje sida. Vid detta monteringssätt är det oftast inte nödvändigt att anpassa din plissé på bredden, utan du kan välja närmaste storlek i prislistan.

Vid montering på fönsterbågen – fodret utanför fönsterglaset:
Här finns det oftast ett handtag att ta hänsyn till. Här rekommenderar vi att plissén överlappar fönsterglaset med 2-3 cm på både bredd och höjd, beroende på hur mycket plats det finns runt glasrutan. Har du valt handtagsmodell glöm inte att välja väggbeslag alternativt klämbeslag vid montering på fönsterbåge. Du väljer detta under Tillval Handtagsmodell.

Inuti nisch eller i glasöppningen:
Ska du montera mellan ett fast mått vill vi att du drar av 4 mm på nischens totala breddmått, för att få fram bredden du ska beställa 

Väljer du att montera en handtagsmodell så nära glasrutan som möjligt i glasöppningen, bör karmen vara minst 20 mm djup.

Plissé handtags modell montering

 

VAD DU BEHÖVER VETA ANGÅENDE HÖJD BEROENDE PÅ MODELL

Modell med linlås:
Denna modell behöver oftast inte måttanpassas i höjden. I vårt storleks sortiment kan du välja höjd var tionde cm. Så tycker du inte att gör något att det finns aningen mer tyg längst ner på plissén när den är nerdragen behöver du inte anpassa höjden. Höjden tillverkas alltid med en liten marginal upp, så att den säkert täcker det höjdmått som anges.

Modell med handtag:
Här rekommenderar vi att du måttanpassar din plissé till den höjd du behöver, då linspänningen måste blir rätt. För hårt spända linor kan leda till onödigt slitage och din plissés livslängd kortas. För löst spända linor kan medföra att de båda profilerna inte hålls uppe av linorna och på så sätt åker ner. Vi levererar alltid din gardin med teoretiskt korrekt förspänd höjd enligt det mått som beställts. Du kan justera spänningen i efterhand vid montering om detta krävs.

Elektrisk:
Denna modell behöver oftast inte måttanpassas i höjden. I vårt storleks sortiment kan du välja höjd var tionde cm. Så tycker du inte att gör något att det finns aningen mer tyg längst ner på gardinen när den är nerdragen behöver du inte anpassa höjden. Höjden tillverkas alltid med en liten marginal upp, så att den säkert täcker det höjdmått som anges.

Montering inuti nisch med fast mått - ange den totala höjden på glasmåttet.

Montering på karm med väggbeslag - ange produktens mått, ovankant beslag till underkant beslag.

Montering med klämbeslag på fönsterbågen - ange fönsterbågens totala höjd.

 

ATT VÄLJA TYG OCH VÅRA TYGERS OLIKA TYGEGENSKAPER 

Mörkläggande tyger – cellväv:
Dessa tyger är 100 % ljustäta då de har ett tunt lager aluminium på insidan. Eftersom tyget till våra plisségardiner är lika brett som produkten blir det inga glipor i sidorna. Baksidan är vit för bästa reflektion av värme. Det spelar alltså ingen roll vilken färg man väljer då alla har samma mörkläggande egenskap.

Cellväven verkar isolerande både mot värme och kyla och har inga synliga hål för linorna, vilka ligger dolda mellan de två vävarna. Perfekt för dig som vill ha så mörkt i rummet som möjligt, till exempel i sovrummet. 

 

Insynsskyddande tyger – cellväv och plisserad väv:
Dessa tyger skyddar mot insyn och solens blekande strålar. Du kan välja mellan cellväv och enkel plisserad väv, se bild.

Beroende på nyans släpper tygerna in mer eller mindre ljus i rummet. Cellväven är vit på baksidan för bästa värmereflektion och verkar dessutom isolerande mot både värme och kyla. Cellväven har som sagt inga synliga hål för linorna som ligger dolda mellan vävarna, på den enkla väven syns linorna och de stansade hålen.

 

Transparenta tyger – plisserad väv:
Denna kategori innehåller tyger som är mer eller mindre transparenta, vilka du kan se igenom. Transparenta tyger är för dig som vill behålla utsikten, ha in mycket dagsljus i rummet men skydd mot direkt solljus. De ger dock inte ett fullgott insynsskydd. Passar fint i kontorsmiljö då de silar ljuset snyggt och tar bort reflexer i skärm.

 

 

MATERIAL

Alla våra plissétyger är tillverkade i polyester. Samtliga tyger är avsedda för solskyddande ändamål och tillverkade med omsorg om miljön enligt ÖKO tex standard. Våra enkla plisserade vävar är 20 mm breda – djupa medan cellvävarna är 25 mm och 45 mm.

Solljus som träffar den textila ytan kan delas upp i tre delar som tillsammans utgör 100 % av det inkommande ljuset. 

-Reflektion: en del av ljuset kommer att reflekteras när den träffar tyget.
-Transmission: en del av ljuset kommer att passera genom textilen.
-Absorption: resten av ljuset kommer att absorberas av tyget.

 Under respektive tyg hittar du siffror på hur många % av det synliga ljuset som reflekteras, passerar igenom och som absorberas av just det tyget. Du hittar även värdet på tygets ljus/färgäkthet.

 -Ljus/färgäkthet: är den grad i vilken ett färgämne motstår blekning på grund av ljusexponering. Olika färgämnen har olika grad av resistens mot blekning av ljus. Skalan går från 1-8, ju högre siffra desto bättre beständighet uppnås.

Vi använder oss av välkända tygleverantörer som Almedahls, Junkers & Müller och Coulisse. De leverera tyger av hög kvalitét för solskyddande ändamål.

Vi rekommenderar våra kunder att beställa kostnadsfria tygprov för att se ljusgenomsläpplighet och nyans i verkligheten innan beställning. Välj tyg efter behov och få ett dekorativt solskydd som passar just dig!

Profilerna består av vitlackerade aluminium skenor. Linorna är vita men kan anpassas till till annan nyans på begäran. Beslag och övriga detaljer är vita.