+46 (0)40 93 57 55
  • Gratis materialprover
  • Måttanpassning efter behov
  • Egenutvecklade komponenter

Är du nyfiken på hur en rullgardin är konstruerad? Behöver du råd om hur du ska mäta innan din beställning? Vill du ha lite mer kött på benen när det gäller olika rullgardinstyger? Här har vi samlat all information om rullgardiner. Vi har arbetat med rullgardiner och dess konstruktion sedan 1955, så vi kan det mesta. Fråga gärna om du vill veta mer!

MONTERA INUTI NISCH ELLER UTANPÅ FÖNSTERÖPPNINGEN?

Det första du ska ta ställning till är om du ska montera dina rullgardiner inne i en nisch/smyg med fast mått eller utanpå fönsteröppningen, direkt på väggen/fodret.

Måtten på breddalternativen anger tygets bredd samt rullgardinens totala bredd inklusive beslag. 

rg_matt_se
TYGBREDD / TOTALBREDD
Skillnaden mellan tygbredden och den totala bredden inklusive beslagen är 5 cm för kedjerullgardiner, 4 cm för elektriska rullgardiner och 3,5 cm för fjäderrullgardiner. 

Väljer du att montera på väggen utanpå fönsteröppningen ser det snyggast ut om tyget överlappar med ca 5 cm på varje sida. Tygbredd + ca 10 cm. Vid detta monteringssätt är det oftast inte nödvändigt att måttanpassa din rullgardin utan du kan välja närmaste standardstorlek.

Höjdmåttet på alternativen anger den garanterade höjden som rullgardinen kan dras ut (med ett varv tyg kvar på rullen).Tänk på att mäta höjden från där du tänkt montera din rullgardin, så att rullgardinens höjd säkert täcker fönsteröppningen. Det ska alltid vara minst ett varv tyg kvar på rullen, annars finns det risk för att tyget släpper från röret.

I nisch rekommenderar vi att du drar av olika mått från nischens totala breddmått, beroende på typ av rullgardin:

-5,5 cm för rullgardin med kedja

-4,5 cm för rullgardin med motor

-4,0 cm för rullgardin med fjäder

Då får du ett litet spelrum på 0,5 cm som är nödvändigt för att rullgardinen inte ska klämma mellan beslagen och fungera korrekt.

Mät alltid på det ställe där det är tänkt att du ska montera upp beslagen, ej nere vid fönsterkarmen. När du kommit fram till vilken tygbredd du ska beställa kan du enkelt se i prislistan om du kan välja någon av dessa bredder eller om du måste måttanpassa din rullgardin.

 

ATT BESTÄLLA EN MÅTTANPASSAD RULLGARDIN

Du kan beställa ett udda mått helt enligt dina önskemål! Det är tygbredden du skall ange. Beställ en standardstorlek över det mått du önskar samt en måttanpassningstjänst per rullgardin. Vår måttanpassningstjänst hittar du under alla breddalternativen och kostar 105 kr. Bocka i den lilla rutan och ange vilken tygbredd du vill att rullgardinen ska ha med högst en decimal. Du kommer då se en kalkyl som visar totalbredden.

 

BESLAGENS MÅTT

Standardbeslagen som följer med har ett avstånd från monteringsytan till centrum på rullgardinen på 40 mm. Beslagen går att montera både i tak och mot vägg.

rullgardin_beslag

Skruvhålen är ovala i rullgardinens längdriktning för att förenkla monteringen. Skruvarna fästes på avståndet: tygbredden + 1cm till + 2 cm från varandra. Skruvar för montering i träkarm medföljer. Ska du montera i annat material får du rådfråga hos din lokala bygghandlare.

Standardbeslag som medföljer 40 mm

40fot(1)

Ovan ser du standardbeslagens mått. Räkna med att beslaget plus rullgardinen bygger 7 cm om du monterar beslagen uppåt.

Behöver din rullgardin komma närmare väggen kan du montera 40 mm beslagen uppåt i nischtaket / taket och på så sätt få rullgardinen närmare väggen. Har du inte möjlighet att montera beslagen uppåt kan du köpa till 30 mm beslag.

Beslag du kan beställa till under samtliga tillbehör

30 mm beslag
30fot

30 mm beslagen passar inte till alla rullgardinsdimensioner, kontakta oss före beställning

60 mm
60fot

DIAMETER PÅ RULLGARDINEN

Diametern varierar beroende på tyg med olika tjocklek och rullgardinens bredd och höjd. Bredare rullgardiner tillverkas på kraftigare rör. Diametern i upprullat läge kan variera från 30 mm till 60 mm. Detta betyder att rullgardinen bygger mellan 60 mm och 70 mm från monteringsytan.

Tillverkas din rullgardin på ett 36 mm rör bygger mekanismen mer än beslagen, se bild.

36_mekanism

Räkna med ca 6-7 cm.

 

ATT MONTERA

Beslag och skruvar för montering medföljer. Beslagen kan användas för såväl väggmontering som takmontering.

att_montera500x408

Se till att sätta beslagen på lagom avstånd i sidled. Skruvhålen är ovala i rullgardinens längdriktning så att du enkelt kan justera detta.

att_montera500x90

För snävt kan medföra att rullgardinen klämmer mellan hållarna och därför fungerar dåligt. För stort spel kan orsaka att rullgardinen kan falla ner.

att_montera_a500x324

Din rullgardin har antingen en "rundpigg" i ena änden eller en "fyrkantstapp", om din rullgardin är tillverkad med en hjälpfjäder.

att_montera_b500x324

Det är viktigt att rullgardinen monteras i beslagsclipen med kedjemekanismens fyrkantstapp vertikalt stående. Annars kan "kåpan" som ska hålla kulkedjan på plats ramla av och du får problem med att dra upp och ner din rullgardin.

Tänk på att montera rullgardinen så att du kan öppna fönstret när rullgardinen är uppdragen. Eventuellt vill du kunna ha öppet fönster även när rullgardinen är nere, då är det viktigt att sätta rullgardinen en bit från glasrutan.

Ju närmre fönsterrutan du monterar din rullgardin desto mindre ljus kan tränga förbi på sidorna vilket är att föredra om du har valt ett mörkläggande tyg.

Monteringsanvisningen sitter tejpad runt rullgardinen vid leverans, skulle du behöva en ny går den bra att skriva ut nedan.

Monteringsanvisning.pdf

Monterar du två stycken rullgardiner tätt intill varandra blir glipan mellan tygerna 5 cm.

glipa_5cm