Mer om rullgardiner - Rollodin

+46 (0)40 93 57 55
  • Gratis materialprover
  • Måttanpassning efter behov
  • Egenutvecklade komponenter

ALLMÄNT BREDD & HÖJD

Bredd: Vi anger alltid tygbredd och totalbredd.Exempelvis 50/55 är en rullgardin med tygbredd 50 cm och totalbredd inklusive beslag 55 cm. Rullgardiner på mått kan du anpassa på bredden. Du anger då önskad tygbredd. Totalbredden blir alltid 5 cm mer. Så tygbredd 128 cm, ger en totalbredd inkl. beslag på 133 cm. Smala höga rullgardiner har en tendens till att rulla snett, därför har vi satt minsta breddmått till 61 cm för höjd 225 cm.

Måttanpassning av bredden: Måttanpassa tygbredden för endast 95 kr. Läs mer om hur du beställer måttanpassat under våra mätråd.

Höjd: De flesta av våra rullgardiner kan du få i två utdragshöjder, 185 cm samt 225 cm. Finns inte det högre alternativet 225 cm kan vi inte tillverka rullgardiner i denna höjd med just detta tyg.  Måtten som anges är utdragsmått, dvs hur långt du kan dra ut rullgardinen med ett varv kvar på rullen. Observera att det alltid måste vara ett varv tyg kvar på röret.

Vi har inte möjlighet att göra våra mörkläggande rullgardiner högre än 225 cm, då utgångsmaterialet ligger på 250 cm rullar. Våra högre rullgardiner skarvas inte, vi har valt bort detta då det innebär att man får en ful skarv som gör tryckmärke i tyget. Vi kan eventuellt erbjuda högre utdragshöjd på våra andra tyger vid förfrågan.

Kortning av höjd: Vi kortar vanligtvis inte rullgardinerna på höjden då vi anser att man bara behöver dra ut så mycket tyg man behöver. Skulle rullgardinen bli smutsig nertill har man då möjlighet att själv kapa en bit av tyget och sy ny fåll. Rullen kommer inte att bli mindre i diameter mer än ett par mm, och det är beslagen/mekanismen som man ska ha plats för, inte själva rullen. Vill man ändå att vi kortar på höjden, tillkommer en liten avgift. Avklippt tyg blir spill och det innebär lite extra jobb i produktionen. 

 

TYGEGENSKAPER

Mörkläggande tyger:
Dessa är 100% mörkläggande då de har en tunn acryl beläggning på baksidan. Det spelar alltså ingen roll vilken färg man väljer för sina mörkläggande rullgardiner, alla har samma mörkläggande egenskap. Baksidan är färgat i tygets färg. För dig som vill ha så mörkt i rummet som möjligt, tex i sovrummet. De ljusare av dessa rullgardiner fungerar också som värmeavvisande då ljuset reflekteras mot dess ljusa baksida.

royalml_500x350

Insynsskyddande tyger:
Dessa tyger skyddar mot insyn och solens blekande strålar. Beroende på nyans släpper de insynsskyddande rullgardinerna in mer eller mindre ljus i rummet. Drar man ner rullgardinen i tid verkar dessa också värmeavvisande då rummet inte hinner värmas upp.

rg_varmvit500x350

Transparenta tyger:
Denna kategori innehåller tyger som är mer eller mindre transparenta och som du kan se igenom. Transparenta rullgardiner skyddar mot direkt solljus men ger inte ett fullgott insynsskydd. För dig som vill ha in mycket ljus i rummet och behålla utsikten. Passar också bra i kontorsmiljö då de tar bort solreflexer i skärm / tv.

rullgardin_svartscreen

Teknisk väv:
Tyger för kontor och offentlig miljö med specifika krav på tygegenskaper.

arcoalu_svart500x350

Solljus som träffar den textila ytan kan delas upp i tre delar som tillsammans utgör 100% av det inkommande ljuset. Bilden nedan illustrerar fenomenet.

optical_info391x390

- Reflektion: en del av ljuset kommer att reflekteras när den träffar tyget.
- Transmission: en del av ljuset kommer att passera genom textilen.
   Detta är den del av ljuset som kommer in i rummet. 
- Absorption: resten av ljuset kommer att absorberas av tyget.

Under respektive tyg hittar du siffror på hur många % av det synliga ljuset som reflekteras, passerar igenom och som absorberas av just det tyget. Du hittar även värdet på tygets ljus/färgäkthet. 

-Ljus/Färgäkthet:  är den grad i vilken ett färgämne motstår blekning på grund av ljusexponering. Olika färgämnen har olika grader av resistens mot blekning av ljus. Skalan går från 1-8, ju högre siffra desto bättre beständighet uppnås.

Alla våra tyger är behandlade med ett tunt lager akryl, vilket gör att de är skärfasta och smutsavisande.Vi rekommenderar våra kunder att beställa kostnadsfria tygprov för att se ljusgenomsläpplighet och nyans i verkligheten innan beställning. Välj tyg efter behov och få ett dekorativt solskydd som passar just dig!

 

MATERIAL

Våra tyger är tillverkade i antingen bomull eller polyester. Läs mer om materialet under respektive rullgardin. Tänk på att bomull kan krympa något  av fukt och värme. 

oeko_100500x330

Samtliga tyger är av svensk kvalitet och tillverkade med största omsorg om miljön. Vi använder oss av välkända tygleverantörer som Almedahls, Junkers & Müller och Descotex.

I övrigt består rullgardinen av ett aluminiumrör, en trälist samt beslag i hårdplast för monteringen och vit kulkedja i plast. Våra rullgardiner är anpassade för att monteras inomhus, utsätt dem inte för direkt väder och vind. Montering i uterum och inglasade balkonger går utmärkt!

 

BESLAG / FÄSTEN

Standardbeslagen som följer med har ett avstånd från monteringsytan till centrum på rullgardinen på 40 mm. Beslagen går att montera både i tak och mot vägg. De finns endast i vitt för att vara så diskreta som möjligt.

Beslagen består av en "fot"  och ett "clip" vardera. Foten är den del du fäster mot väggen/taket och clippen sitter på båda sidor om rullgardinen. Clippen har antingen ett runt hål eller ett kryss i mitten, beroende på om rullgardinen har en hjälpfjäder eller ej.

rullgardin_beslag

Skruvhålen är ovala i rullgardinens längdriktning för att förenkla monteringen.  Våra beslag har en patenterad clipfunktion för att göra monteringen så enkel som möjligt.

rullgardinbeslag_clip

Du kan med ett enkelt handgrepp ta ner och sätta upp rullgardinen igen, utan att skruva ner beslagen. Mycket praktiskt när du exempelvis skall tvätta fönsterna eller när du byter mellan vinter- och sommargardiner.

rullgardinbeslag_clip2

Behöver du komma längre ut från monteringsytan respektive närmare, kan du köpa till andra beslag under "samtliga tillbehör". Där hittar du både 30 mm beslag, 60 mm beslag, beslag i metall samt nisch-beslag för speciallösningar.

RULLNING

Våra rullgardiner är rullade med SYNLIG rulle så att tyget kommer så nära fönsterrutan som möjligt för bästa mörkläggning.

synlig_rulle

Önskar du att tyget ska vara rullat längre från fönstret kan vi göra rullgardinen med DOLD rulle istället. Ange detta i meddelandefältet sist i kassan.

dold_rulle

BETJÄNING

Kulkedja: Våra rullgardiner betjänas enkelt med hjälp av en kulkedja som hänger ner 1,5 m. Kulkedjemekanismen gör att du kan stanna rullgardiner på exakt den höjd du önskar. Som standard är kedjan vit och hänger på vänster sida. Du kan ange i meddelandefältet i kassan om du skulle vilja ha kedjan till höger istället. Man kan inte alltid byta sida på kedjan själv då våra bredare rullgardiner tillverkas med en hjälpfjäder i andra änden, då måste man byta den med. 

Vi erbjuder även kedja i metall som tillval, och under våra tillbehör kan du beställa kedjor som hänger ner 2 m i både vitt och metall. Båda kedjorna är lika hållbara, den vita är för dig som önskar ett diskret solskydd och metall för dig som vill ha det lilla extra.

rg_metallkedja_500x350

Du kan enkelt korta kedjan till önskad höjd och koppla ihop den igen med det medföljande kedjelåset som ligger i beslagspåsen. Kedjelåset kan inte passera igenom mekanismen och ska sättas i höjd med underlisten.

kedjelas_vitt

Det beror på hur rullgardinen är rullad var det ska placeras. Är rullgardinen rullad med SYNLIG rulle (standard) sätts låset på den bakre kedjan i höjd med underlisten. Är rullgardinen rullad med DOLD rulle placeras låset på den främre kedjan i höjd med underlisten.

Det medföljer en barnsäker kedjespännare till varje rullgardin i genomskinlig hårdplast. Spänn kulkedjan runt denna och skruva fast i karm/vägg.

 kedje_spannare500x350

Till våra rullgardiner med lite större dimensioner sitter det ett kedjestopp längst upp på kedjan, ungefär i höjd med underlisten. Detta ska hindra att rullgardinen slår över.

kedje_stopp

Fjädermekanism: Du kan även beställa din rullgardin med traditionell fjädermekanism, bocka i rutan under tillvalen inne på produkten. Det ingår en draglina och dragklocka i vit plast när du beställer fjädermekanism. Du bestämmer själv om du vill montera på den eller ej.

fjadermekanism_linklocka

RULLGARDIN FÖR TAKFÖNSTER

Behöver du en rullgardin som ska sitta i ett takfönster, har vi en enkel lösning för detta. Vi tillverkar rullgardinen med en mekanism som alltid är spänd, så att tyget hålls sträckt. Underlisten är 5 cm bredare än tyget så att man kan haka i den i vinkelskruvarna som medföljer. Vinkelskruvarna kan du placera på de ställen där du vill kunna stanna din rullgardin. Önskar du beställa denna lösningen ska du köpa en standardstorlek rullgardin samt artikeln takfönsterutförande som du hittar under alla tillbehör.

 BILD TAKFÖNSTER

RULLGARDINERNAS UTFORMNING

Våra rullgardiner tillverkas i regel på två olika rördimensioner, 28 mm samt 36 mm. Vilket rör de tillverkas på beror på hur tungt tyget är och storleken på rullgardinen. Små rullgardiner med lätt tyg tillverkas på 28 mm rör och större rullgardiner med tyngre tyg tillverkas på 36 mm rör.

36mm_28mm

Rullgardiner med riktigt stora dimensioner tillverkas dessutom med en extra HJÄLPFJÄDER, vilken ska hjälpa till att dra upp rullgardinen så att de inte blir för tunga att betjäna. Hjälpfjädern är gul eller brun markerad beroende på om kedjan sitter till höger eller vänster.

hjalpfjader_gul

Fjädern är ospänd i upprullat läge, när du drar ner din rullgardin spänns fjädern och hjälper dig på så sätt att dra upp din rullgardin vid upprullning. Slår rullgardinen över ett antal gånger kan denna fjäder spännas ur och då hjälper den inte längre till att dra upp rullgardinen, utan den rullar ut sig igen när du försöker rulla upp den. Det ska alltid sitta ett kedjestopp på rullgardiner med hjälpfjäder för att förhindra detta. Alla våra rullgardiner med hjälpfjäder levereras med ett kedjestopp!

Har du fått problem med detta plockar du ner rullgardinen ur fästena i upprullat läge så att fjäderspänningen neutraliseras. Sätt därefter tillbaka rullgardinen i fästena.