+46 (0)40 93 57 55
  • Gratis materialprover
  • Måttanpassning efter behov
  • Egenutvecklade komponenter

Är du nyfiken på hur en rullgardin är konstruerad? Behöver du råd om hur du ska mäta innan din beställning? Vill du ha lite mer kött på benen när det gäller olika rullgardinstyger? Här har vi samlat all information om rullgardiner. Vi har arbetat med rullgardiner och dess konstruktion sedan 1955, så vi kan det mesta. Fråga gärna om du vill veta mer!

RULLNING

Våra rullgardiner är rullade med SYNLIG rulle så att tyget kommer så nära fönsterrutan som möjligt för bästa mörkläggning.

synlig-rulle

Önskar du att tyget ska vara rullat längre från fönstret kan du välja DOLD rulle istället. 

dold-rulle

BETJÄNING

Kulkedja: Våra rullgardiner betjänas enkelt med hjälp av en kulkedja som hänger ner 1,5 m. Kulkedjemekanismen gör att du kan stanna rullgardiner på exakt den höjd du önskar. Som standard är kedjan vit och hänger på vänster sida. Du kan ange i meddelandefältet i kassan om du skulle vilja ha kedjan till höger istället. Man kan inte alltid byta sida på kedjan själv då våra bredare rullgardiner tillverkas med en hjälpfjäder i andra änden, då måste man byta den med. 

Vi erbjuder även kedja i metall som tillval, och under våra tillbehör kan du beställa kedjor som hänger ner 2 m i både vitt och metall. Båda kedjorna är lika hållbara, den vita är för dig som önskar ett diskret solskydd och metall för dig som vill ha det lilla extra.

rg_metallkedja_500x350

Du kan enkelt korta kedjan till önskad höjd och koppla ihop den igen med det medföljande kedjelåset som ligger i beslagspåsen. Kedjelåset kan inte passera igenom mekanismen och ska sättas i höjd med underlisten.

kedjelas_vitt

Det beror på hur rullgardinen är rullad var det ska placeras. Är rullgardinen rullad med SYNLIG rulle (standard) sätts låset på den bakre kedjan i höjd med underlisten. Är rullgardinen rullad med DOLD rulle placeras låset på den främre kedjan i höjd med underlisten.

Det medföljer en barnsäker kedjespännare till varje rullgardin i genomskinlig hårdplast. Spänn kulkedjan runt denna och skruva fast i karm/vägg.

 kedje_spannare500x350

Till våra rullgardiner med lite större dimensioner sitter det ett kedjestopp längst upp på kedjan, ungefär i höjd med underlisten. Detta ska hindra att rullgardinen slår över.

kedje_stopp

Fjädermekanism: Du kan även beställa din rullgardin med traditionell fjädermekanism, bocka i rutan under tillvalen inne på produkten. Det ingår en draglina och dragklocka i vit plast när du beställer fjädermekanism. Du bestämmer själv om du vill montera på den eller ej.

fjadermekanism_linklocka

BESLAG / FÄSTEN

Standardbeslagen som följer med har ett avstånd från monteringsytan till centrum på rullgardinen på 40 mm. Beslagen går att montera både i tak och mot vägg. De finns endast i vitt för att vara så diskreta som möjligt.

Beslagen består av en "fot" och ett "clip" vardera. Foten är den del du fäster mot väggen/taket och clippen sitter på båda sidor om rullgardinen. Clippen har antingen ett runt hål eller ett kryss i mitten, beroende på om rullgardinen har en hjälpfjäder eller ej.

rullgardin_beslag

Skruvhålen är ovala i rullgardinens längdriktning för att förenkla monteringen.  Våra beslag har en patenterad clipfunktion för att göra monteringen så enkel som möjligt.

rullgardinbeslag_clip

Du kan med ett enkelt handgrepp ta ner och sätta upp rullgardinen igen, utan att skruva ner beslagen. Mycket praktiskt när du exempelvis skall tvätta fönsterna eller när du byter mellan vinter- och sommargardiner.

rullgardinbeslag_clip2

Behöver du komma längre ut från monteringsytan respektive närmare, kan du köpa till andra beslag under "samtliga tillbehör". Där hittar du både 30 mm beslag, 60 mm beslag, beslag i metall samt nisch-beslag för speciallösningar.

RULLGARDIN FÖR TAKFÖNSTER

Behöver du en rullgardin som ska sitta i ett takfönster, har vi en enkel lösning för detta. Vi tillverkar rullgardinen med en mekanism som alltid är spänd, så att tyget hålls sträckt. Underlisten är 5 cm bredare än tyget så att man kan haka i den i vinkelskruvarna som medföljer. Vinkelskruvarna kan du placera på de ställen där du vill kunna stanna din rullgardin. Önskar du beställa denna lösningen ska du köpa en standardstorlek rullgardin samt artikeln takfönsterutförande som du hittar under alla tillbehör.

 

RULLGARDINERNAS UTFORMNING

Våra rullgardiner tillverkas i regel på två olika rördimensioner, 28 mm samt 36 mm. Vilket rör de tillverkas på beror på hur tungt tyget är och storleken på rullgardinen. Små rullgardiner med lätt tyg tillverkas på 28 mm rör och större rullgardiner med tyngre tyg tillverkas på 36 mm rör.

36mm_28mm

Rullgardiner med riktigt stora dimensioner tillverkas dessutom med en extra HJÄLPFJÄDER, vilken ska hjälpa till att dra upp rullgardinen så att de inte blir för tunga att betjäna. Hjälpfjädern är gul eller brun markerad beroende på om kedjan sitter till höger eller vänster.

hjalpfjader_gul

Fjädern är ospänd i upprullat läge, när du drar ner din rullgardin spänns fjädern och hjälper dig på så sätt att dra upp din rullgardin vid upprullning. Slår rullgardinen över ett antal gånger kan denna fjäder spännas ur och då hjälper den inte längre till att dra upp rullgardinen, utan den rullar ut sig igen när du försöker rulla upp den. Det ska alltid sitta ett kedjestopp på rullgardiner med hjälpfjäder för att förhindra detta. Alla våra rullgardiner med hjälpfjäder levereras med ett kedjestopp!

Har du fått problem med detta plockar du ner rullgardinen ur fästena i upprullat läge så att fjäderspänningen neutraliseras. Sätt därefter tillbaka rullgardinen i fästena.