+46 (0)40 93 57 55
  • Gratis materialprover
  • Måttanpassning efter behov
  • Egenutvecklade komponenter

Är du nyfiken på hur en rullgardin är konstruerad? Behöver du råd om hur du ska mäta innan din beställning? Vill du ha lite mer kött på benen när det gäller olika rullgardinstyger? Här har vi samlat all information om rullgardiner. Vi har arbetat med rullgardiner och dess konstruktion sedan 1955, så vi kan det mesta. Fråga gärna om du vill veta mer!

Mörkläggande tyger

Dessa är 100% mörkläggande då de har en tunn akrylbeläggning på baksidan. Det spelar alltså ingen roll vilken färg man väljer för sina mörkläggande rullgardiner, alla har samma mörkläggande egenskap. Baksidan är oftast i samma färg som framsidan, men vi erbjuder även vissa med vit baksida. En ljus baksida reflekterar ljus och värme bättre än en mörkare.

royalml_500x350

Insynsskyddande tyger

Dessa tyger skyddar mot insyn och solens blekande strålar. Beroende på nyans släpper de insynsskyddande rullgardinerna in mer eller mindre ljus i rummet. Drar man ner rullgardinen i tid verkar dessa också värmeavvisande då rummet inte hinner värmas upp.

rg_varmvit500x350

Transparenta tyger

Denna kategori innehåller tyger som är mer eller mindre transparenta och som du kan se igenom. Transparenta rullgardiner skyddar mot direkt solljus men ger inte ett fullgott insynsskydd. De passar för dig som vill ha in mycket ljus i rummet och behålla utsikten, men även bra i kontorsmiljö då de tar bort solreflexer i skärm / tv.

rullgardin_svartscreen

Teknisk väv

Tyger för kontor och offentlig miljö med specifika krav på tygegenskaper.

arcoalu_svart500x350

Solljus som träffar den textila ytan kan delas upp i tre delar som tillsammans utgör 100% av det inkommande ljuset. Bilden nedan illustrerar fenomenet.

optical_info391x390

- Reflektion: en del av ljuset kommer att reflekteras när den träffar tyget.
- Transmission: en del av ljuset kommer att passera genom textilen, dvs den del av ljuset som kommer in i rummet.
- Absorption: resten av ljuset kommer att absorberas av tyget.

Under respektive tyg hittar du siffror på hur många procent av det synliga ljuset som reflekteras, passerar igenom och som absorberas av just det tyget. Du hittar även värdet på tygets ljus/färgäkthet. 

-Ljus/Färgäkthet:  är den grad i vilken ett färgämne motstår blekning på grund av ljusexponering. Olika färgämnen har olika grader av resistens mot blekning av ljus. Skalan går från 1-8, ju högre siffra desto bättre beständighet uppnås.

Alla våra tyger är behandlade med ett tunt lager akryl, vilket gör att de är skärfasta och smutsavisande.Vi rekommenderar våra kunder att beställa kostnadsfria tygprov för att se ljusgenomsläpplighet och nyans i verkligheten innan beställning. Välj tyg efter behov och få ett dekorativt solskydd som passar just dig!

 

Material

Våra tyger är tillverkade i antingen bomull, lin eller polyester. Läs mer om materialet under respektive rullgardin. Tänk på att bomull och lin kan krympa något av fukt och värme. 

Vi använder oss av välkända tygleverantörer som Almedahls, Junkers & Müller, Coulisse och Descotex. De flesta av våra tyger är certifierade av Oeko-tex, och vissa även av Reach. Alla tyger med Oeko-tex-certifiering är markerade med Oeko-tex logo, och du kan även filtrera på tyger med Oeko-tex-certifiering.

oeko-tex-label-jm_d07-0710_mini_en

I övrigt består rullgardinen av ett aluminiumrör, en trä- eller aluminiumlist samt beslag i hårdplast för monteringen och vit kulkedja i plast. Våra rullgardiner är anpassade för att monteras inomhus. Utsätt dem inte för direkt väder och vind. Montering i uterum och inglasade balkonger går utmärkt!